Francja zdecydowanie przeciw GMO

Francja nie chce u siebie upraw GMO i wprowadza przepisy o znakowaniu mięsa od zwierząt karmionych paszami bez GMO. 

Zakaz sprzedaży kukurydzy GMO

Rząd francuski skierował prośbę do Unii Europejskiej o zakaz produkcji i sprzedaży na terenie Francji genetycznie modyfikowanej kukurydzy MON 810 (Monsanto). Według niektórych badaczy, rośliny modyfikowane genetycznie mogą być niebezpieczne dla człowieka jak i środowiska.

Prośba francuskiego rządu, pojawiła się zaledwie parę dni po tym jak sąd w Lyonie uznał, że amerykański koncern Monsanto jest winien zatrucia francuskiego rolnika Paula Francois środkiem ochrony roślin.

Toksyczne pestycydy

W wyniku zatrucia się wdychanymi środkami owadobójczymi, Paul Francois zaczął cierpieć na liczne problemy neurologiczne, w tym utratę pamięci, ból głowy i jąkanie się.

Objawy ostrej toksyczności obserwowano też u mieszkańców pogranicza ekwadorsko-kolumbijskiego, którzy zostali przypadkowo spryskani herbicydem Roundup (Monsanto) rozpylanym z samolotów.  Objawy obejmowały: wymioty, biegunkę, zaburzenia widzenia i trudności w oddychaniu. Ponadto u osób tych stwierdzono silnie podwyższony poziom uszkodzeń materiału genetycznego.

To ważne informacje – ponieważ Roundup jest stosowany w około 80% wszystkich upraw GMO na świecie. Przede wszystkim w soi GMO sprowadzanej masowo do Polski jako pasza dla kurcząt i świń.

Znakowanie żywności wytworzonej bez GMO

Na podstawie decyzji opublikowanej 1 lutego w Journal Officiel we Francji wprowadza się w supermarketach nowe oznakowanie „wyhodowano bez GMO” –  informuje FAMMU/FAPA. Jest to efekt nacisków społecznych – konsumenci nie chcą jeść mięsa od zwierząt karmionych GMO.

Oznakowane w ten sposób będą mogły być produkty mleczne, nabiałowe i inne, pochodzące od zwierząt karmionych paszami BEZ GMO. Również mąka będzie mogła być w ten sposób oznakowana, natomiast miód może być oznaczony jako  „wyprodukowany bez GMO w promieniu 3 km”. Oznakowania wchodzą w życie od 1 lipca 2012.

Dobrowolne oznakowanie „Produkt wolny od GMO” wprowadzono we Francji już wcześniej –  bo od października 2010 roku w supermarketach Carrefour na ponad 300 własnych produktach.

Warto znać preferencje europejskich konsumentów. Niedługo może się bowiem okazać, że w Europie nie będzie rynków zbytu na polskie produkty spożywcze wytworzone z udziałem pasz GMO. Tak samo, jak nie ma zbytu na polskie jaja od kur niosek, które trzymane są w za małych klatkach –  niezgodnych z unijnymi przepisami. 

Na podstawie:

http://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/aktualnosci/wyprodukowane-bez-gmo,34533.html

http://pl.euronews.net/2012/02/20/nie-dla-gmo-we-francji/

Paz-y-Mi’o, C., Sánchez, M.E., Arévalo, M., Mu?oz, M.J., Witte, T., De-la-Carrera, G.O., Leone, P. E. 2007. Evaluation of DNA damage in an Ecuadorian population exposed to glyphosate. Genetics and Molecular Biology 30, 456-460.

źródło: radiownet.pl

zobacz także: Francja chce zakazu uprawy kukurydzy GMO na terenie Unii Europejskiej