10 zaskakujących faktów o GMO

Czy zastanawialiście się kiedyś co tak naprawdę znajduje się w żywności, którą na co dzień spożywacie? Czy poza stwierdzeniem, że jest to w większości jedzenie niezdrowe, fast-food’owe , czy też śmieciowe – wiemy o tym coś więcej? Czy w świecie, w którym każdy chce być zdrowy, wysportowany i szczupły – możemy czuć się bezpiecznie? Wygląda na to, że nie do końca. Otóż, rozwój cywilizacji i postęp świata w istocie mogą cieszyć. Mamy bowiem dostęp do bardzo wielu innowacyjnych możliwości, najnowocześniejszych i niesamowicie spektakularnych technologii, sprzętów, rzeczy, rozwiązań. Ale to przecież nie jest wszystko… Bardzo często nie dostrzegamy bowiem na co tak naprawdę się godzimy i jak katastrofalne skutki sprowadzi to na ludzkość i na jej przyszłe pokolenia. Jednym z największych zagrożeń współczesnej cywilizacji jest GMO- czyli modyfikowane genetycznie organizmy żywe tj. rośliny, zwierzęta, warzywa i owoce. Co warto wiedzieć o GMO?

1. Brzmi niewinnie – kusi rozwojem i piękną otoczką 

  GMO z pozoru wydaje się być dość niewinną procedurą. Z założenia bowiem, chodzi przecież o to, aby zwiększyć, zintensyfikować i uczynić bardziej produktywnym rozwój wsi, przemysłu rolniczego, chowu bydła, trzody, roślin, warzyw i owoców. Modyfikowane genetycznie organizmy mają być szybsze, silniejsze, odporne na choroby, bakterie, wirusy, mają wzrastać i rozwijać się w zastraszająco szybkim tempie – mają być produkowane taśmowo, im więcej – tym lepiej. Wszystko ukryte jest pod piękną otoczką, która mówi, że rolnik wcale nie będzie musiał chować swoich zwierząt długi czas, dopłacając do ich paszy oraz wszelkich suplementów, ponieważ dzięki GMO jego zwierzęta dojrzeją znacznie szybciej. Dodatkowo, warzywa i owoce, a także rośliny modyfikowane genetycznie znacznie bardziej kuszą swoim wyglądem – są duże, pękate, mają intensywny kolor i znacznie wydłużoną datę przydatności do spożycia. 

2. Złe samopoczucie i choroby

  Czy nie jest tak, że gdy czujemy się źle, chorujemy,  cierpimy na bóle, skurcze, bezsenność, stany lękowe, czy też depresyjne – zawsze zrzucamy winę na wszystko, tylko nie na to – co na co dzień spożywamy? Być może jest to wina tego, że nie do końca zdajemy sobie sprawę z faktu, że modyfikowane genetycznie organizmy hodowane są na antybiotykach, sterydach oraz wszelkich substancjach, które dla ludzkiego organizmu są po prostu trujące. Dlatego też poprzez spożywanie GMO w znacznie większym stopniu jest on narażony na wszelkie choroby układu odpornościowego, nerwowego, oddechowego, nowotworowe, miażdżycowe i wiele innych. GMO jest również przyczyną znacznego zaburzenia równowagi psychofizycznej. 

3. Zwierzęta jak roboty

  Musimy uświadomić sobie fakt, że ingerowanie w kody genetyczne i pojedyncze genotypy zwierząt sprawia, że w zasadzie zmieniają się ich wszelkie naturalne cechy, jakie przez pokolenia posiadały. Stają się np. szybsze, zwinniejsze, bardziej niebezpieczne lub uległe, silniejsze. Generalnie genetycznie zmodyfikowany organizm nie pozostaje już ukształtowanym przez naturę tworem i nie ma pierwotnych potrzeb – zamieniając się w karykaturę i robota. Masowa produkcja, niemal w sposób taśmowy, może spowodować wielkie niebezpieczeństwo, w czasie którego stracimy całkowitą kontrolę nad nowopowstałymi „potworami”, które sami stworzyliśmy. 

4. Nieodwracalne skutki dla organizmu ludzkiego

  Wszelkie substancje zawarte w modyfikowanych genetycznie organizmach pozostają szalenie niebezpieczne dla rozwoju i kondycji naszego organizmu. Mają też dla niego bardzo złe konsekwencje, których w żaden sposób nie da się cofnąć. Chodzi między innymi o istotne obniżenie odporności, a także totalną dewastację układu immunologicznego i nerwowego. Dodatkowo, może dojść do uszkodzenia narządów oraz organów wewnętrznych, np. do niewydolności nerek lub zaburzenia rytmu serca, czy też marskości wątroby. W skrajnych przypadkach może dojść też do martwicy (która grozi amputacją), miażdżycy, a także wielu innych zakażeń mogących mieć nawet śmiertelne skutki. 

5. Zagrożenie dla płodu 

  GMO może stanowić również ogromne zagrożenie dla rozwoju i żywotności płodu, a także dla zdrowia matki. Genetycznie modyfikowane organizmy, poprzez swój skład i strukturę, upośledzają rozwój nienarodzonego dziecka, jego wzrost i życiowe czynności, jak też stanowią barierę organiczną dla kobiety. GMO zatem, zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia komplikacji, powikłań, chorób genetycznych i rozwojowych upośledzeń. Może powodować ono np. brak pokarmu u kobiety lub jego zakażenie. 

6. Upadek rolnictwa 

 Nie jest również tajemnicą, że naturalne, zdrowe, uprawiane od pokoleń rolnictwo upadnie w imię masowej, taśmowej produkcji, która jest (paradoksalnie) znacznie szybsza, wygodniejsza, bardziej dochodowa i tańsza. Nikt jednak nie zwraca uwagi na to, że w imię materialnych i wizualnych korzyści unicestwiamy samych siebie i robimy sobie ogromną krzywdę. Poza tym, że ludzie będą chorować, będą też wcześniej umierać. I nie będzie już ratunku i zdrowia, gdy naturalne, bezpieczne i pełnowartościowe rolnictwo zostanie zamknięte.

7. Człowiek straci kontrolę 

  To nie jest tak, że posiadamy nad wszystkim nieograniczoną kontrolę – choć w istocie może tak właśnie nam się wydawać. Nie mniej, rośliny i zwierzęta w formie zmutowanej pozostają dla nas zagadką, nie wiemy w jaki sposób po genetycznej modyfikacji będą układały się ich wewnętrzne i zewnętrzne cechy. W pewnym momencie człowiek całkowicie straci kontrolę nad tym, co sam stworzył.

8. Samounicestwienie 

Tego też zdajemy się nie dostrzegać. Przecież spożywając genetycznie modyfikowane organizmy, które są dla nas trujące, zabijamy siebie samych, naszych bliskich oraz upośledzamy los przyszłych pokoleń. Dlaczego tak ciężko jest pojąć nam, że korzyści nie zawsze są bardziej atrakcyjne od zdrowia, od szczęścia, od długiego i sukcesywnego życia – od istnienia?

9. Tylko suplementacja może jakkolwiek pomóc 

  Plaga GMO jest ogromnym zagrożeniem. Nie mniej, regularna i sumienna suplementacja witamin i minerałów pomoże nam dojść do jakiejkolwiek równowagi i stanu, w którym będziemy w stanie dobrze funkcjonować. To one pokryją wszelkie niedobory i wzmocnią organizm. 

10. Zdrowa dieta?

  Jeśli pod pozorem „zdrowej diety” kryje się GMO, to nie możemy mówić o żywieniowej świadomości. Warto sprawdzać zatem etykiety, ponieważ pozory bardzo często mylą. Warto również być świadomym swoich wyborów, czynów, tego z czym obcujemy na co dzień.