Nowe dowody na szkodliwość Roundupu

Najnowsze badania naukowe dotyczące substancji czynnej herbicydu Roundup tj. glifosatu (stosowanego m.in. przy uprawie roślin GMO),  podważają legalność jego rejestracji w Unii – wynika z danych zespołu monitoringu zagranicznych rynków rolnych FAPA.

Wyniki badań opublikowane 12 listopada br. w „Journal of Enviromental and Analytical Toxicology” są oparte na badaniach w Wielkiej Brytanii oraz Brazylii. Badania dowiodły wpływu glifosatu na defekty biologiczne oraz problemy reprodukcyjne zwierząt laboratoryjnych. Dodatkowo autorzy konkludują, że niemieccy eksperci działali w sposób niedbały, kiedy oceniali glifosat w 2002 roku.

Wówczas substancja ta była licencjonowana do użycia w Europie. Rząd Wielkiej Brytanii monitorował pozostałości glifosatu w chlebie w latach 2009-11 i wykryto wzrost występowania tej substancji do 24% w próbkach pieczywa. 

Przedstawiciel brytyjskiej organizacji Soil Asociation wyraził poruszenie nowymi dowodami szkodliwości glifosatu. Badaczka z grupy Earth Open Source Claire Robinson, współautorka badań skomentowała, że obywatele nie mogą ufać oficjalnym niemieckim badaniom glifosatu oraz uprawom odpornym na ten herbicyd, a zasadność rejestracji powinna zostać poddana przeglądowi. Wezwano do opracowania nowych i przejrzystych zasad oceny ryzyka z wkładem niezależnych organizacji.

Źródło: FAMMU/FAPA

zobacz także:

Dwa wyroki skazujące w procesie o zatrucie pestycydami

Uprawy kukurydzy GMO zagrażają europejskim wodom gruntowym