Greenpeace odpowiada na list noblistów ws. ?złotego? ryżu

Foto: Gavin-S/Flickr/Creative Commons
Foto: Gavin-S/Flickr/Creative Commons

Greenpeace nie blokuje genetycznie zmodyfikowanego ryżu ? produkt ten nie jest dostępny na rynku, gdyż nie spełnił pokładanych w nim nadziei ? to odpowiedź ekologów na oskarżenia ponad setki noblistów. Greenpeace podkreśla, że istnieją inne metody walki z głodem i niedożywieniem niż kosztowne eksperymenty z genetycznym modyfikowaniem żywności, w tym przede wszystkim ? wspieranie rozwoju rolnictwa ekologicznego.

Ponad stu laureatów nagrody Nobla różnych dziedzin napisało niedawno list do Greenpeace, w którym zaapelowali o zmianę stanowiska organizacji w sprawie ?złotego? ryżu.

? Oskarżenia, że ktokolwiek blokuje rozwój genetycznie zmodyfikowanego ryżu są nieuzasadnione. Pomimo prowadzonych od ponad dwudziestu lat badań nad tym produktem, ?złoty? ryż nie spełnił pokładanych w nim nadziei i wciąż nie jest dostępny na rynku. Międzynarodowy Instytut Badań Ryżu potwierdził, że nie udowodniono jeszcze, by ?złoty? ryż rzeczywiście uzupełniał niedobory witaminy A. Dyskutujemy o czymś, co nie istnieje ? powiedziała Wilhelmina Pelegrina, koordynatorka kampanii Greenpeace w południowowschodniej Azji.

? Koncerny agrochemiczne intensywnie promują ?złoty? ryż, usiłując w ten sposób otworzyć sobie drogę do komercyjnych i bardziej opłacalnych upraw innych roślin transgenicznych. Ten kosztowny eksperyment przez ostatnie dwadzieścia lat nie tylko nie przyniósł pożądanych efektów, ale odwracał uwagę od już dostępnych i skutecznych metod walki z niedoborem witaminy A. Zamiast bawić się w kosztowną promocję nieistniejących rozwiązań, powinniśmy skupić się na sprawdzonych sposobach likwidacji problemu niedożywienia, takich jak zapewnienie potrzebującym bardziej zróżnicowanej diety, dostępu do zdrowej żywności oraz rozwijanie i wdrażanie metod rolnictwa ekologicznego, które jest w stanie dostosowywać się do zmieniającego się klimatu.

Pelegrina dodała, że Greenpeace wraz z lokalnymi organizacjami ekologicznymi i rolnikami działa na rzecz rozwoju ekologicznych metod uprawy roślin. Jest to szczególnie istotne w obliczu postępujących zmian klimatu, gdyż właśnie lokalne, zróżnicowane rolnictwo ma dużo większą zdolność adaptowania się do tych zmian niż wielkie przemysłowe monokultury. Celem rządów i instytucji powinno być więc wsparcie rozwoju rolnictwa ekologicznego, które daje rolnikom dostęp do zbilansowanej i zdrowej diety oraz zapewnia im samowystarczalność żywnościową, a nie finansowanie niekończących się prac nad ?złotym? ryżem.

Więcej informacji:

1.Washington University of St Louis?, The Source:

?Jak wykazują Stone i Glover, wciąż nie wiadomo, czy zawarty w złotym ryżu beta-karoten przekształca się w witaminę A w organizmach dzieci cierpiących z powodu niedożywienia. Przeprowadzono też niewielką ilość badań na temat tego, na jakim poziomie beta-karoten będzie się utrzymywał w „złotym” ryżu podczas przechowywania w czasie długich okresów między żniwami lub w trakcie gotowania z użyciem metod lokalnej kuchni w oddalonych regionach wiejskich.? https://source.wustl.edu/2016/06/genetically-modified-golden-rice-falls-short-lifesaving-promises/

2. Międzynarodowy Instytut Badań Ryżu (instytucja odpowiedzialna za badania nad ?złotym? ryżem) – wypowiedzi na temat ?złotego? ryżu:

?Złoty? ryż nie jest dostępny:

http://irri.org/golden-rice/faqs/how-much-golden-rice-would-you-need-to-eat-to-prevent-vitamin-a-deficiency

Wstępne wyniki testów wciąż wymagają dodatkowych badań:

http://irri.org/golden-rice/faqs/what-is-the-status-of-the-golden-rice-project-coordinated-by-irri

Nie ma wystarczających dowodów na to, że ?złoty? ryż zwiększa ilość witaminy A u osób z jej niedoborem:

http://irri.org/golden-rice/faqs/golden-rice-proven-to-reduce-vitamin-a-deficiency-and-its-health-consequences-like-blindness

3. Raport Greenpeace International, Twenty Years of Failure:

http://grnpc.org/20yearsFailure

4. Nowoczesne rolnictwo w zgodzie z naturą – rozwiązania: Smart Breeding and Building Climate Resiliency:

http://grnpc.org/EcoFarming

źródło: Greenpeace