Czym jest GMO?

  Żyjemy obecnie w świecie, dla którego nie istnieją żadne ograniczenia technologiczne. Każdego dnia rozwijamy się, uczymy i obserwujemy jeszcze więcej, lepiej, szybciej. Nie dziwi więc, że innowacyjność oraz technologiczny postęp odcisnęły swoje piętno także na najważniejszej dla bezpieczeństwa ludzkiego życia  sferze, jaką jest żywienie. Dzięki temu, że nauka pnie się po coraz wyższych szczeblach, a innowacja przybiera gigantyczne rozmiary, mamy możliwość jeszcze głębszego wejścia w świat natury, ingerowania w niego. Tak właśnie powstało GMO – zmora ludzkości? Przyczyna jej upadku? Niebezpieczeństwo, które sami na siebie sprowadzamy. W dzisiejszych czasach tematyka GMO zdaje się być bardzo bliska każdemu z nas, ponieważ każdego z nas niejako dotyczy. Nie mniej, bardzo duży odsetek wciąż nie jest świadomy tego, w jak wielkim zagrożeniu się znajduje i jakie konsekwencje może ten stan powodować. 

GMO – najważniejsze informacje 

  GMO to modyfikowane genetycznie organizmy – rośliny, owoce, warzywa, zwierzęta. Są to wytwory ludzkości, które w kodzie swojej informacji genetycznej zawierają geny pochodzące od innego organizmu. Są po prostu zmutowane. A wszystko to ma miejsce za pośrednictwem wciąż rozwijającej się inżynierii genetycznej. Cały proces tworzenia GMO polega na tym, że wprowadza się do konkretnego organizmu gen pozyskany z innego organizmu odpowiadający za daną cechę lub usuwa się z danego organizmu pierwotnego jakiś gen, dzięki czemu zmienia się jego struktura i właściwości. Nie ulega wątpliwości, że jest to proces niezwykle skomplikowany, a jego makabryczne i dalekie w konsekwencjach skutki mogą przygnieść ludzkość ciężarem niebezpieczeństw w takim stopniu, że nie będzie sobie ona w stanie z tym poradzić. Mimo wszystko, GMO nadal jest obecne w naszej codzienności. Mało tego, proces ten staje się coraz częstszym procederem w kwestii uprawy roślin oraz hodowli zwierząt. Poprzez takie praktyki, istnieje możliwość wyprodukowania nowych gatunków roślin i zwierząt, a także zmiana ich genetycznych, naturalnych właściwości. 

Jeśli chodzi o żywność, która jest nam szczególnie bliska – rośliny modyfikowane genetycznie są uprawiane po to, by zwiększyć ich odporność na czynniki zewnętrzne, zmodyfikować ich smak, wielkość, wygląd, kolor. Poza tym,  modyfikowane warzywa i owoce pozostają świeże i ładne przez długi czas.  Podobnie jest w przypadku tego rodzaju hodowli żywych zwierząt. GMO ma poprawić szybkość ich wzrostu, uodpornić na choroby, wzmocnić niektóre funkcje genetyczne, np. poprawa mleczności u krów. Na pierwszy rzut oka zmiany te mogą wydawać nam się pozytywne, no bo przecież my również lubimy oglądać na sklepowych półkach jedynie piękne, kolorowe i duże okazy. Poza tym, może wydawać się, że GMO w istocie znacznie ulepsza i wzmacnia produkowaną żywność, jak również hodowane zwierzęta. Nie mniej, warto zaznaczyć, że genetyczna modyfikacja organizmów, podawanie im antybiotyków – które dla człowieka są po prostu trujące — sprawia, że będziemy żyli mniej komfortowo, krócej, narażeni na różnego rodzaju choroby. GMO sprawi, że ludzki organizm nie będzie w stanie samodzielnie poradzić sobie z ilością dostarczanej mu każdego dnia dawki śmiertelnie niebezpiecznych substancji. To tak, jakbyśmy codziennie łykali rtęć. 

Nadmierne spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie prowadzi do bardzo wielu schorzeń, np. upośledzone zostają: układ immunologiczny, nerwowy, jak również praca wszystkich narządów wewnętrznych i organów, chorujemy częściej, nasza skóra włosy i paznokcie są w złej kondycji. GMO wpływa negatywnie również na płodność, rozwój płodu, jego żywotność, jak również na zdrowie i kondycję matki. Żywność genetycznie modyfikowana pozostaje dostępna w każdym sklepie, trudno zatem jej uniknąć, kusi nas bowiem swoją trwałością, pięknym wyglądem, wielkością – nie mniej, tylko bez niej będziemy w stanie żyć dłużej.