Żywność bez GMO – jak ją kupować?

  Wraz z upływem czasu, stajemy się coraz bardziej świadomi zagrożeń oraz niebezpieczeństw, jakie niesie ze sobą świat przemysłu, technologii i innowacji. Posiadamy wartości, które ponad wszystko chcemy pielęgnować i jedną z nich jest zdrowie. Dzięki temu, że wiemy i rozumiemy coraz więcej, coraz lepiej – umiemy radzić sobie z tym, co niekorzystne, niebezpieczne, destrukcyjne. Chcemy żyć aktywnie, zdrowo, komfortowo, długo i … szczęśliwie – dlatego zwracamy uwagę na jakość oraz pochodzenie spożywanej żywności. 

Dzięki temu, że kupujemy żywność bez GMO ratujemy swój organizm przed wieloma niebezpieczeństwami, np. przed zakażeniami, niedoborami, upośledzeniami odporności, stawów, funkcjonowania organów i narządów, przed stanami lękowymi, depresjami, przed skurczami , chorobami nowotworowymi, wylewami oraz owrzodzeniem. Skutków spożywania organizmów modyfikowanych jest bardzo wiele, należą do nich problemy z płodnością, jak również z rozwojem i wzrostem płodu, dodatkowo obniżona pozostaje też kondycja i odporność matki. Dlatego, niezwykle ważne jest, aby wybierać żywność bez GMO – bez trucizny, bez sztucznych i toksycznych składników, które można porównać do spożywania rtęci lub plastiku, albowiem ich wartości odżywcze i wywierany na organizm wpływ oscylują na podobnym poziomie. 

Zdrowa żywność bez GMO

  Nie ulega wątpliwości, że największą pewność (w przypadku roślin, owoców i warzyw) co do zdrowotności, składu i właściwości odżywczych żywności będziemy mieli wówczas, gdy wyhodujemy ją sami. Wiadomo jednak, że brak czasu, możliwości i predyspozycji często uniemożliwia nam to zadanie. Dlatego dobrze jest wiedzieć, w jaki sposób i gdzie warto jest kupować zdrową, organiczną i sprawdzoną żywność, która nie zawiera w sobie GMO, ani żadnych innych trucizn. Owoce i warzywa zdecydowanie warto jest nabywać od małych (nie masowych) lokalnych rolników, sprzedawców, którzy własnoręcznie sadzą, pielęgnują, a następnie sprzedają swoje zbiory. Podobnie wygląda sprawa z mięsem, ponieważ istnieje bardzo wiele lokalnych, niewielkich oraz rzetelnych masarni, które nie stosują szkodliwych metod chowu.

Dodatkowo, bardzo ważną kwestią pozostają suplementy diety, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i utrzymania odpowiedniego poziomu równowagi psychofizycznej w organizmie. Suplementy takie jak witaminy i minerały, to absolutna podstawa i niezbędne składniki mocnych kości, sprawnego myślenia, jak również codziennego rozwoju. Kupując zdrową żywność, musimy liczyć się z tym, że nie będzie wyglądała ona jak z obrazka, nie będzie idealna, a jej termin przydatności do spożycia nie pozostanie nieokreślony – jednak będzie posiadała niezwykły smak oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które wsparte suplementacją – dadzą spektakularne rezultaty. Należy sprawdzać pochodzenie oraz miejsce produkcji, na każdej etykiecie musi też widnieć informacja będąca potwierdzeniem metody, według której hodowany lub wytwarzany był dany produkt.

 Na stronach ze zdrową żywnością, jak również w stacjonarnych sklepach spotkamy też wiele przyjaznych oraz świetnych dla nas produktów, które zastąpią nam codzienne przekąski. W dzisiejszych czasach bardzo trudno jest odnaleźć naturalność. Bardzo często bowiem wolimy wyprodukować szybciej, taniej, bardziej masowo – tak, aby cieszyło oko, a niekoniecznie aby było to bezpieczne dla naszego organizmu. Nie myślimy wówczas o sobie, swoich bliskich, przyjaciołach – bagatelizujemy konsekwencje i jednocześnie (nie będąc producentami GMO) godzimy się na to, aby korzystać z takich usług, aby wspierać ten proceder i konsumować jego „odpady”. To niesamowicie przykre, że chcąc żyć długo i szczęśliwie, ćwicząc oraz głosząc postulaty zdrowego, racjonalnego żywienia – jesteśmy cichym mordercą własnego organizmu. GMO, czyli modyfikowane genetycznie organizmy – zabijają. Pamiętajmy o tym.